KeNYaLanG loVE

KeNYaLanG loVE

Wednesday, April 6, 2011

Ada lagi....

Rumah Allahyarham Datuk Zakaria, bekas ahli Dewan Undang Negeri Pelabuhan Klang suatu masa dahulu.

Rumah dan villa Datuk Mukhriz Tun Mahathir, iaitu Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Malaysia
Rumah Tan Sri Khalid Ibrahim. Kalaudahulu beliau menjaga dan mengendalikan beratus-ratus anak syarikatketika beliau menjadi CEO Kumpulan Guthrie Berhad. Sekarang ini beliaumerupakan Menteri Besar Selangor.

Rumah Yang Mulia Tunku Haitham Tunku Sulong dan isterinya

Rumah Yang Mulia Tunku Putri Barirah Tunku Sulong dan suaminya

Rumah bekas Menteri Kewangan, Tun DaimZainuddin dan Toh Puan Mahani Idris. Dapat tengok pagar punjadila….kan. Rumahnya berada di atas bukit more of palace actually yangterdapat pelbagai kemudahan seperti surau dan juga mempunyai pencawangelektrik sendiri. Kalau nak tengok lebih lagi, boleh semak melaluiaplikasi Google Earth. Sprawling! Salah satu rumahnya ini di Melawati.
SIAPA tidak kenal bekas MenteriKewangan, Tun Daim Zainuddin. Bertubuh kecil dan tidak sukakanpublisiti, hingga beliau pernah dikenali sebagai ‘Daim Yang Diam’. Sayapernah terbaca senarai orang terkaya melalui senaraian di Forbes danjuga di majalah Malaysian Business. Saya sendiri kurang pasti apasebenarnya formula yang digunakan oleh kedua-dua majalah ini dalammeletakkan ‘ranking’ seseorang individu itu dari segi pengumpulanharta. Mungkin ada di sini ingin berkongsi?
Namun seperkara yang menarik adalahnama Daim tidak pernah tersenarai walaupun dalam tangga ke-100 individuterkaya di Malaysia. Apatah lagi dikalangan mereka yang terkaya didunia. Jangan tidak tahu, ini kerana Tun Daim Zainuddin merupakanpemilik International Bank of Commerce (ICB)mempunyai 59 cawangan diIndonesia, 23cawangan di Afrika selain tambahan 9 cawangan disebahagian negara Eropah.


Rumah socialite, Yang Berbahagia Datin Normah Ibrahim dan suaminya Yang Mulia Tengku Dato Uzir Tenku Ubaidillah

Rumah  lama Yam Tengku Arif yangmerupakan Bendahara Pahang, Tengku Abdullah Sultan Abu Bakar dan YangMulia Dato Habibah Yusoff.

Rumah Yam Tengku Muhaini Binti Sultan Ahmad Shah dan Yang Berbahagia Mejer Affendi Buang

Rumah Yam Tunku Puteri Tunku Dato Seri Jawahir Binti Tuanku Jaafar dan YB Tengku Dato Seri Azlan ibni Almarhum Sultan Abu Bakar

Ini pula orang nombor dua terkaya di Malaysia, Ananda Krishnan.
Rumah ini pernah dicalonkan dalampertandingan ‘Australian House of the Year’ di Sydney. Villa mewahmilik billionaire dari Malaysia ini, cukup unik dengan pelan luasterbuka dan reka bentuk yang mempunyai ciri-ciri dan sentuhan moden
Rumah itu mempunyai ruang tingkat terbuka yang luas, kolam renangdengan alat pemanas, dua pendiangan, taman dengan landskap yang indahdengan tumbuhan pokok asli dan pemandangan menakjubkan dari seratasudut rumah.
Rumah ladang menakjubkan Kia Oraberharga berjuta dolar milik hartawan Malaysia T. Ananda Krishnanberhampiran pekan Scone, kira-kira 330km dari Sydney. Kia Ora bermaksud“Selamat Datang” dalam bahasa Maori.

Rumah yang dikatakan milik bekas Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Khir Toyo yang bernilai RM24 juta.
Rumah pengarah drama dan filem tersohornegara, Datuk Yusof Haslam dan isteri. Ingat Sembilu Kasih, ingatbeliau. Ingat Gerak Khas, ingat beliau. Kalau dahulu zaman 70 an, DatukYusof Haslam hanyalah seorang konduktor bas mini. Tetapi sekarang hasilusaha keras yang berterusan, beliau kini sudah berjaya.No comments:

Post a Comment